2011. április 5., kedd

A meditáció hatásai

A nyugati emberre nehezedő nyomások között a stressz a leggyakoribb illetve a legveszélyesebb. Tünetei az idegesség, ingerültség, izomgörcsök és a túlfeszítettség. A stressz következménye, hogy a szervezet külvilágra adott reakciója nem kiegyensúlyozott, a test harcra, vagy menekülésre készül fel.
A stressz akkor válik veszélyessé, ha nem tudunk megfelelően reagálni rá. A test ilyenkor hiába készül fel a harcra, nem harcolhat, mivel a társadalom a támadást és a menekülést egyaránt lehetetlen viselkedésnek tartja, vagy éppen kilátástalan helyzet állna elő magánál a személynél mind a harc, mind a menekülés esetében, így marad az állandó feszülés, a stressz.
Eközben stresszhormonok választódnak ki, szívünk gyorsabban ver, a vérnyomásunk megemelkedik - de nincs levezetési lehetőségünk. A stressz zárt körben kering bennünk, és egyre mélyebbre ássa magát.
A jól megszokott, régi stresszeink különösen végzetesek. Bár nem vagyunk a tudatában ennek a megterhelésnek, ez azonban még nem jelenti azt, hogy el is tűnt. Éber tudatunk nem ismeri fel, de tudatalattinkat aláássa, és ezzel megterheli egész személyiségünket.
A legtöbb ember kifejlesztett magának egy olyan eljárást, amivel a stresszt elintézi: lezárja tudatát a stressz által megterhelt területek elől. A tudattalan ezt úgy kezeli, mint a veszélyes hulladéktárolót. Ez egy darabig működik, de a lélek hulladéktároló képessége egyszer kimerül. A szemét kiömlik, a régi stresszokozók pusztítóan lépnek a tudatba, és szenvedésben vagy pszichoszomatikus zavarban nyilvánulnak meg.
Ebben az elnyomott érzelmi állapotban az ember még képes működni, de csak addig, amíg el tudja fojtani mindazt, amit tehernek érez. Lelki és szellemi fejlődésre azonban már nem képes így. Személyes válsággá akkor válik, amikor a lélek szeméttárolója megtelik, és a feldolgozandó lelki tartalmak a tudatba áradnak.

Különböző módszerek léteznek az ilyen lelki blokkok feloldására, és a belső világ rendezésére. A legegyszerűbb és legátfogóbb módszerek egyike a meditáció.
A legújabb tudományos kutatások és az ősi tapasztalatok egybevágóan megerősítik a meditáció pozitív hatásait. Segítségével sikerül megnyugtatni és ellazítani a lelket és a testet. A mély ellazulás állapotában feloldódnak a régi stresszek, és új bizalom születik meg. Ez a meditáció hatása.
A meditációban ítélkezés és cél nélkül indulunk el felfedezőútra a lelkünkbe. Semmit sem akarunk elérni, hanem csak hagyni és elfogadni, ami történik. Lelkünk nagyra értékeli ezt a szabadságot, így a meditáció alatt kényszerítés nélkül irányítja belső keresőnket a sötét területekre. Mivel pedig semmit sem akarunk elérni, mindent elérhetünk. Testünk és lelkünk egészségesebb lesz, jobban megismerjük önmagunkat, és sikeresen kommunikálunk másokkal.

Aki el tudja fogadni magát, az könnyebben fogad el másokat is. Aki ismeri magát, az könnyebben tudja megvalósítani önmagát, mivel kevésbé van kitéve a külső manipulációknak.
 • Rendszeres meditálás révén kialakul egy ellazult, nyugodt, békés alapérzés. Aki meditál, az nem érzi magát annyira zaklatottnak és űzöttnek. A környezeti ingerek kevésbé terhelik meg, és ritkán mutat stresszreakciókat.   
 • A nagyobb belső nyugalom miatt növekszik a reakció- és a koncentrációs képesség. 
 • A meditáció segítségével jobban el tudjuk fogadni önmagunkat, jobban bízunk magunkban, és jobban meg tudjuk valósítani magunkat. Ennek eredménye a nagyobb függetlenség, önállóság, kockázatvállalás és tolerancia másokkal szemben.
 • A meditáció egyértelműen pozitívan befolyásolja általános hangulatunkat. Kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, és derűs elégedettség alakul ki bennünk. Könnyebben felismerjük indulatainkat, és sikeresebben kezeljük őket. 
 • Növekszik a testi és szellemi teljesítőképesség, az intelligencia pedig mérhetõen magasabb lesz. Kivételes esetekben nagyobb kreativitást is megállapítottak. 
 • A meditáció növeli az emlékező- és tanulási képességet, könnyebben megy a számtani feladatok megoldása, növekszik a motorikus ügyesség és csökkennek a félelmek 
 • A meditáció csökkenti a vérnyomást, és megszünteti az elalvási zavarokat. 
 • A drogfüggőség drasztikusan csökkenthető meditációval. 
 • A meditációs gyakorlatok javították, vagy teljesen megszüntették a következő tüneteket: gyomorfekély, asztma, epilepszia, allergiák, fejfájások, pattanások, túlsúly, feszültségek. 
Mivel közismert, hogy a gyakori stressz gyengíti az immunrendszert, nem csoda, hogy a meditáció stresszoldó hatása miatt csökkenti a fertőzések, a megfázás és az influenza esélyeit.

A meditáció sikerének feltétele, hogy ne akarjunk ilyen sikereket elérni!

A meditációnak csak akkor lesz feszültségoldó és gyógyító hatása, ha kényszer és célkitűzés nélkül éljük meg. A testünk és a szellemünk jobban tudja, mint a hétköznapi tudatunk, hogy hol van szükségünk stresszoldásra, a félelmek feloldására és terápiára. Aki meditál, annak meg kell tanulnia eloldódni a mindennapi kényszerektől, amivel mindig valamilyen meghatározott célt akarunk elérni. A meditáció közben felmerülő minden gondolatot, érzést, értékítélet és kommentár nélkül fogadunk el - és nem analizáljuk, de nem is keresünk hozzá asszociációkat. Ez ugyanis csökkentené, sőt megszüntetné a meditáció sikerét.

Meditáció közbeni, illetve utáni tünetek:

A fejfájás, a fáradtság szintén a régi fizikai és lelki salakok feloldódásának jelei. Nincs ok a nyugtalanságra, ha ilyen tünetek jelentkeznek a meditáció elején. Az idegesség, ingerlékenység és a bõrviszketés arra utal, hogy elnyomott agresszió szabadul fel. 

Mivel a meditáció feloldja a félelmet, a szomorúságot, a magányt, a dühöt és az agressziót, ezek az érzések átmenetileg a tudatunkba emelkednek. Ez még nem ok az ijedtségre. Ha szembenézünk ezekkel az érzésekkel, akkor feloldhatjuk, az ellenállás csak megköti őket.

A felsorolt tünetek csak kivételesen fordulnak elő, de feltétlenül pozitívan értékelendők, mivel azt jelzik, hogy a stressz oldódik, és beléptünk tudatunk egy mélyebb síkjára. Aki nem tudja elfogadni tudattalanjának e tartalmait, az lemond arról a lehetőségről, hogy megtalálja és fejlessze önmagát.

A helyesen végzett meditáció sohasem veszélyes. Mindig harmonikusan igazodik a test és a lélek központi szükségleteihez. Kockázatossá csak akkor válik egy meditáció, ha egoista célokra használjuk.
Elérhetőségem: 
http://reikimester.freewb.hu/

2 megjegyzés:

 1. Elgondolkodtató olvasmány.... Csillogószem! :-)))

  VálaszTörlés
 2. Úgy érzem, a mai emberhez szól, egy út, hogy kevésbé legyenek stresszesek, pontosabban, hogyan oldják fel a stresszt.

  VálaszTörlés